MAENE
Houtbewerkingsmachines

Uitgebreid gamma schaven, handschaven en blokschaven.

Een handschaaf, nog altijd onontbeerlijk bij houtbewerking. We hebben een groot gamma handschaven van uitstekende kwaliteit, alsook de reserve messen hiervoor.

incl BTW
excl BTW
Filters
MerkStandaard
Prijs
spookschaaf-Kunz-55

spookschaaf Kunz 55

Kunz spookschaaf 55, de spookschaaf met hol mes voor bolle profielen.

46,50
De oudste teruggevonden schaven stammen uit de eerste eeuw van de jaartelling, maar waarschijnlijk hadden de Grieken ook al dergelijk gereedschap. De eerste uitvoeringen bestonden uit hout en later uit staal. In de Middeleeuwen waren er alleen bij vioolbouwers en instrumentmakers en dergelijke hooggespecialiseerde ambachtslieden kleine vormen van stalen schaven in gebruik. In die tijd maakte iedere ambachtsman zijn eigen schaven. Pas in de achttiende eeuw kwam de industriële productie op gang. In het laatste kwart van die eeuw werd ook de schaaf- en keerbeitel uitgevonden. Doordat een keerbeitel de houtspaan ombuigt tot een "schaafkrul" raakt de schaaf veel minder gauw "verstopt" en is hij aanmerkelijk aangenamer in het gebruik.
Rond 1860 werd door Bailey de stalen schaaf ontwikkeld zoals die nog in gebruik is. Deze werd en wordt door de firma Stanley geproduceerd.